Νομίζετε ότι γλιτώσατε την ιστορία του chutney; Μπαχαχ..
ΠΡΟΦΑΝΏΣ ΚΑΙ ΌΧΙ.
Είμαι υπέρ της μάθησης. Πάμε λοιπόν.
Γεωγραφικά βρισκόμαστε στην ινδική υποήπειρο που είναι μια φυσιογραφική περιοχή στη Νότια Ασία. Βρίσκεται στην Ινδική Πλάκα, προεξέχοντας προς τα νότια στον Ινδικό Ωκεανό από τα Ιμαλάια.
Ναι, ξέρω, τα Ιμαλάια τα ξέρετε γκουρμεδιάρηδες μου, από το ροζ αλατάκι που τρώτε από κει, λες και δεν έχουμε ωραίο θαλασσινό αλάτι εμείς στην Ελλάδα που έχει και ιώδιο που χρειαζόμαστε για το θυροειδή και..οκ οκ! Γκρίνια τέλος. Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση… Συνεχίζω λοιπόν.
Γεωπολιτικά περιλαμβάνει τις χώρες Μπαγκλαντές, Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν και Σρι Λάνκα. Πόσα μπαχαρικά σας έρχονται στο νου;
Βέβαια, η λέξη chutney προέρχεται από τα Hindi- चटनी chaṭnī, αφού είναι ινδική παρασκευή, που με την σειρά της προέρχεται από το चाटना chāṭnā δηλαδή γλείφω ή τρώω με όρεξη.
Μήπως γιαυτό είναι τόσο finger-lickin’ good; Χμμ..
Στην Ινδία, το chutney αναφέρεται σε φρέσκα και τουρσί παρασκευάσματα αδιακρίτως, αν και για τον δυτικό πολιτισμό, αναφερόμαστε σε μία μόνο παρασκευή. Το Chutney δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια και αργότερα υιοθετήθηκε απο τους Ρωμαίους και τους Βρετανούς.
Όπως ξέρουμε, το Βρετανικό Ρατζ ( rāj ), δηλαδή βασίλειο ή αυτοκρατορία ήταν η κυριαρχία του βρετανικού στέμματος στην ινδική υποήπειρο και διήρκεσε από το 1858 έως το 1947. Δεν είναι και λίγα τα χρόνια!
Για αυτό και ακόμα στην Βρετανία είναι εμφανέστατη η ινδική επήρεια γαστρονομικά και πολιτισμικά.
Στην Βρετανία όμως, λόγω της μη διαθεσιμότητας φρούτων όπως τα μάνγκο που χρησιμοποιούνται συχνά στα chutney αφού είναι φρούτο της περιοχής εκείνης και το βρίσκεις εύκολα, αντικαταστάθηκαν τα φρούτα του οπωρώνα όπως τα μήλα και το ραβέντι που βρίσκεις εύκολα στη Βρετανία.
Δεν είναι υπέροχο αυτό; Πως τα φαγητά προσαρμόζονται με τον χρόνο, τα ταξίδια και την κοινωνία όπως αλλάζει και αυτή; Γιαυτό μου αρέσει να γράφω για την ιστορία του κάθε εδέσματος!
Τα chutney σερβίρονται σχεδόν με κάθε γεύμα στην Ινδία, ειδικά ως συνοδευτικό για εδέσματα με κάρυ, αλλά και ως σάλτσες για ζεστά πιάτα, κυρίως κρέατα.
Μπορούν να είναι φρέσκα ή σιγομαγειρεμένα για πολλές ώρες με μεράκι και μαεστρία.
Παρασκευάζονται από μεγάλη ποικιλία υλικών γιατί έτσι ξεκίνησε αυτή η όλη ιδέα του εδέσματος!
Φτιαχνόταν κάθε φορά με ότι διέθετε το κάθε σπίτι την συγκεκριμένη στιγμή που το έφτιαχναν. Διαφέρουν σε γεύση το ένα από το άλλοι, από γλυκιά ή ξινή, πικάντικη ή ήπια ή οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών. Mπορεί να είναι smooth ή chunky στην υφή και μπορούν να γίνουν με φρούτα ή λαχανικά ή και τα δύο. Και πάντα είναι πικάντικο!
Πολλοί από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δημοφιλές στη σύγχρονη εποχή είναι οι ίδιοι με το γιατί ήταν δημοφιλές στο παρελθόν.
Το Chutney είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα ή να διατηρήσετε τρόφιμα που δεν είναι στα καλύτερα τους για να φαγωθουν ως έχουν. Είναι ένας τρόπος για να κάνετε πιο απλά φαγητά πιο ενδιαφέροντα!
Μάνγκο , μήλα, αχλάδια, ταμαρίνδο , κρεμμύδια, λεμόνι, ντομάτα, σταφίδες, καρύδα, ξύδι, ζάχαρη, μέλι, φλούδα εσπεριδοειδών, σκόρδο, τζίντζερ, μέντα, κουρκουμάς, κανέλα, κόλιαντρο και HOT τσίλι είναι μερικά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται.
Όχι όλα μαζί, ε; Δεν είναι αχτραρμάς! Να ταιριάζουν και να κάνουν μια αρμονία στο γευστικό αποτέλεσμα.
Όμως, με την ποικιλία των συστατικών και την έκρηξη γεύσεων, παραμένει η κοινή γεύση που ενώνει τις πολυπολιτισμικές διατροφικές μας πρακτικές, αν και πλέον δεν είναι στην ορίτζιναλ του μορφή. Και ποιο φαγητό είναι άλλωστε;
Το Chutney αν και όπως είπα, είναι ένα κλασικό ινδικό φαγητό, πλέον το βρίσκουμε σε ντελικατέσεν και γκουρμέ καλάθια δώρων. Νομίζω θα ήταν για μας τους Έλληνες σαν να βλέπαμε τον πατσά σε Μισελέν εστιατόριο.
Σε αυτή τη συνταγή δεν έχει λίπος για να είναι κέτο από μόνη της.
Την πρώτη φορά που την έκανα είχα βάλει λάδι καρύδας αλλά η υφή δεν ήταν ωραία. Το βλέπετε στο κίτρινο chutney που είναι της αρχικής μου συνταγής.
Αυτή τη φορά το άφησα ως έχει, ας φάτε το λίπος σας αλλιώς. Μια κουταλιά στη μαγιονέζα πχ θα ήταν ωραία προσθήκη.
Είναι γλυκό, ξινό, πικάντικο, μυρωδάτο, υπέροχο. Όσο μένει, τόσο δένουν οι γεύσεις!
Βγάζει αρκετή ποσότητα, μπιορείτε να κάνετε κονσερβοποίηση ή απλά βάλτε το στην κατάψυξη!
Enjoy!
Keto Chutney Ντομάτας
Deliciously spicy.
Ingredients
- 1 κιλό ντοματίνια κομμένα στη μέση πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί δεν έχεισημασία και αν δεν βρίσκετε βάλτε κόκκινα
- 200 γρ ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
- 100 γρ φρέσκο κρεμμύδι
- 300 γρ αγγούρι ψιλοκομμένο
- 400 γρ ξίδι
- 160-200 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1 Sukrin Gold έβαλα. Βάλτε 160 και δοκιμάστε, πάει ανάλογα με το είδος ντομάτας
- 60 γρ τσίλι κόκκινο ψιλοκομμένο έβαλα και 8 μικρά ξερά ολόκληρα-we like it HOT
- 20 γρ σιναπόσπορο
- 20 γρ φρέσκο τζιντζερ τριμμένο ή 8 γρ ξερό τζίντζερ
- 15 γρ κάρυ
- 8 γρ μουστάρδα σκόνη
- 15 γρ σκόρδο σε φέτες
- 5 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
- 5 γρ κύμινο
- 8 γρ μαραθόσπορο
- 50 γρ αλάτι
- 5 γρ πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 5 γρ σπόροι κόλιανδρου χονδροτριμμένοι
Instructions
-
Ζυγίστε όλα τα υλικά και ψιλοκόψτε ότι υλικό χρειάζεται.
-
Προσθέστε τα όλα σε μία κατσαρόλα και βράστε για 20 λεπτά.
-
Βάλτε το για μία μέρα στο ψυγείο να τραβήξουν οι γεύσεις και ξαναβράστε το μέχρι να λιώσουν τα λαχανικά και να δέσει το chutney.
-
Μπορείτε να το αλέσετε με ένα ραβδομπλέντερ.
Εδώ με κίτρινη ντομάτα.
-
Εδώ με πορτοκαλί.
-
...Και εδώ chunky.
-
Βράστε τα βάζα, προσθέστε το καυτό chutney σε αυτά, κλείστε τα σωστά και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
-
Αν φοβάστε απλά βάλτε το κατάψυξη ή κάντε μισή δόση.
Notes
Μάκρος για όλη την δόση, δεν είναι κέτο από μόνο του: 520 θερμίδες, πρωτεΐνη 23 γρ, λίπος 4 γρ, ίνες 32 γρ, νετ υδατάνθρακες 57 γρ.
Υπέροχο κι ευχαριστώ!!!!
Εγώ ευχαριστώ!