Κέτο Χαλβάς Φαρσάλων

Είμαι πολύ περήφανη για την υφή του χαλβά αυτού!

Ως συνήθως, κάτι άλλο έψαχνα να πετύχω και μου φάνηκε ότι μπορoύσε να γίνει και χαλβάς Φαρσάλων με κάποια tweaks, και ναι, βγήκε!

Με το όνομα χαλβάς (Halwa, helwa, halvah -πολλοί διαφορετικοί τρόποι γραψίματος) χαρακτηρίζεται μια ποικιλία από διαφορετικά γλυκά, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές, με κάποιο είδος χαλβά να είναι δημοφιλές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής, στην Κεντρική και Νότια Ασία, στον Καύκασο, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μάλτα, στη Βορεια Αφρική και ακόμα και στην Κίνα. Ο όρος halwa έχει τις ρίζες του στην αραβική γλώσσα, όπου το halwa(حلوى) μεταφράζεται σε γλύκα ή επιδόρπιο.

Σε κέτο έχω κάνει την ινδική βερσιόν, Badam με αμύγδαλο, αλλά με τα ελληνικά μυρωδικά, και αυτόν με ταχίνι με κακάο και βανίλια, δηλαδή παραλλαγές άλλων δύο ειδών χαλβά, του σουσαμένιου και με σιμιγδάλι. Οπότε τώρα σειρά είχε ο Φαρσάλων! 

Με την πάροδο του χρόνου, η συνταγή εξελίχθηκε, προσαρμόζοντας τις τοπικές προτιμήσεις και υλικά κι έγινε τελικά ένα αγαπημένο ελληνικό επιδόρπιο, με το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, διατηρώντας παράλληλα τις ανατολίτικές του ρίζες. Σήμερα, ο χαλβάς Φαρσάλων αποτελεί απόδειξη της πλούσιας ιστορίας των γαστρονομικών ανταλλαγών που έλαβε χώρα κατά την Οθωμανική  κυριαρχία στην Ελλάδα!

Τζαμί στα Φάρσαλα

Δεν ήταν και λίγα τα χρόνια αυτά!

Η Ελλάδα, και όλη η περιοχή που ήταν υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία, δημιούργησε μια κοινή κληρονομιά γεύσεων και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του ποικίλου γαστρονομικού τοπίου της Ελλάδας. Πολλά φαγητά που είναι για εμάς κλασικά και χαρακτηριστικά για μία περιοχή, έγιναν έτσι μετά από καποιο γεγονός που έφερε το πιάτο σε μας, αφομοιώθηκε στην τοπική κοινωνία και συμβιβάστηκε στα υλικά της κάθε περιοχής! Στην Κω, ας πούμε, που έχουμε πολλά αμύγδαλα, αυτά μπαίνουν και στον μπακλαβά, ενώ στην Βοσνία που έχουν πολλά καρύδια, βάζουν εκείνα. Και τα δύο είναι μπακλαβάς, που originally έχει φυστίκι αιγίνης. Πόσο όμορφο είναι αυτό! 

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ήρθε ο χαλβάς στην περιοχή, πιθανόν αυτό να συνέβη στα τέλη του 14ου αιώνα μετά την εισβολή των Οθωμανών στη Θεσσαλία.

Τα πρώτα βεβαιωμένα ιστορικά στοιχεία φτάνουν σε εμάς από το 1446, με τη διαθήκη του Τούρκου κατακτητή της Θεσσαλίας Τουραχάνογλου Ομέρ Μπέη που ήταν ο Οθωμανός αξιωματικός και κυβερνήτης της περιοχής.

Ο Φαρσαλινός χαλβάς είναι ο τύπος σαπουνέ, πωλείται μέσα σε ταβάδες στα πανηγύρια της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας και πολλές φορές τον συναντάμε σαν παζαριώτικο ή πανηγυριώτικο, όχι μόνο στα Φάρσαλα, αλλά σε όλα τα πανηγύρια. Όλοι ξέρουμε ότι αν πας σε πανηγύρι, θα γυρίσεις με χαλβά Φαρσάλων!

Λένε ότι λέγεται σαπουνέ γιατί η όψη του είναι διαυγής, κι αν και παντού γράφουν ότι τον λένε σαπουνέ, κανείς δεν εξηγεί γιατί ακριβώς τον λένε έτσι, αλλά, υποθέτω, η όψη του θυμίζει σαπούνι γλυκερίνης;

Γιατί κανονικό σαπούνι ΔΕ θυμίζει.

…Αλλά σαπούνι γλυκερίνης; Ε; Ε; Ποιος ξέρει! Αν ξέρετε εσείς, βγάλτε με από τη μιζέρια μου, μισώ να μην ξέρω κάτι και να μη μπορώ να βρω την απάντηση… 

Διάλεξα τα γλυκαντικά επίτηδες έτσι, για να μη βγει υπερβολικά γλυκός ο χαλβάς, αλλά και για λόγους υφής και επίγευσης. Και γιατί η κρούστα πάνω στο χαλβά είναι το κερασάκι στο γλυκό.

Λίγο ειρωνικό ίσως να θέλω να μην είναι τόσο γλυκό, ένα γλυκο που κυριολεκτικά σημαίνει ΓΛΥΚΟ. 

Η γλυκερίνη είναι κι αυτή γλυκαντικό, με το 60% της γλύκας της ζάχαρης, αλλά έχει και μια πυκνότητα που εδώ βοηθάει στην υφή, στο να μη γίνει ζελεδάκι η ζελατίνη, όπως θα γινόταν κανονικά. Βάζω καστανό γλυκαντικό μαζί με τη γλυκερίνη, γιατί έχει χρώμα και συμβατικά το χρώμα έρχεται από την καραμελωμένη ζάχαρη.

Καραμελώνω με Sukrin Gold γιατί είναι πιο νόστιμη και χωρίς επίγευση.

Βάζω λίγα μπαχαρικά γιατί τα δικά μας υλικά έχουν ένα περίεργο άρωμα και χωρίς τη μυρωδιά της καραμέλας από τη ζάχαρη, υπερισχύει.

Δεν είναι υπερβολική η δόση τους απλά καλύπτει τη μυρωδιά των άλευρων και αφήνει ένα ελαφρύ άρωμα.

Το βούτυρο παραδοσιακά είναι πρόβειο. Αλλά ξέρετε εγώ, ούτε να το μυρίσω θέλω και δε μπαίνει στο σπίτι, άρα μια χαρά βγαίνει και με αγελαδινό! Μα, μυρίζει στάνη!

Chaina Ram Old Delhi Karachi Halwa Tin Box, 700g : Amazon.in: Grocery & Gourmet Foods

Fun Fact: Το Karachi Halwa στην Ινδία, γνωστό και ως Bombay Halwa ή Corn Flour Halwa στο Πακιστάν, είναι ένα δημοφιλές και παραδοσιακό γλυκό που προέρχεται από την ινδική υποήπειρο. Είναι ένα πολύ αγαπητό επιδόρπιο σε διάφορες χώρες της Νότιας Ασίας και η δημοτικότητά του έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές με κοινότητες της Νότιας Ασίας. Μοιάζει πολύ με το χαλβά Φαρσάλων! Τα κύρια συστατικά περιλαμβάνουν συνήθως κορν φλάουρ, ghee, ζάχαρη, νερό και διάφορους ξηρούς καρπούς όπως κάσιους και αμύγδαλα και αρωματίζεται με κάρδαμο!

 

Ελπίζω να έφτασα κοντά στο συμβατικό χαλβά Φαρσάλων και να σας αρέσει! Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό που οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, θεωρούν αποκλειστικά δικό τους!

Enjoy!

Print Recipe

Κέτο Χαλβάς Φαρσάλων

Τον χαλβαδιάζετε, το ξέρω!

Course Brunch, Dessert
Cuisine Arab, Greek, Turkish
Prep Time 30 minutes
cooling time 6 hours
Total Time 6 hours 30 minutes
Servings 8 μερίδες
Mika Kitrina

Ingredients

Τα αμύγδαλα

  • 100 γρ ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 10 γρ βούτυρο κλαριφιέ
  • λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο

Η κρέμα

  • 400 γρ νερό
  • 20 γρ ζελατίνη σκόνη ή φύλλα
  • 120 γρ βούτυρο πρόβειο ή αγελαδινό κλαριφιέ έστω λάδι καρύδας, αν δεν τρώτε ούτε ίχνη γαλακτοκομικών
  • 2 γρ αλάτι
  • 40 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1 Sukrin Gold έβαλα για το χρώμα
  • 70 γρ φυτική γλυκερίνη βρώσιμη έχει στα φαρμακεία
  • 5 γρ κανέλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 5 γρ εκχύλισμα βανίλιας
  • 20 γρ χρυσό/ξανθό λιναρόσπορο τριμμένο
  • 10 γρ αλεύρι από ίνες μπαμπού
  • 10 γρ σιμιγδάλι χωρίς υδατάνθρακες της nocarb γνωστο και ως mix 2
  • 4 γρ xanthan gum ή guar gum

Γκρατινάρισμα

  • 40 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1 Sukrin Gold έβαλα

10 γρ βούτυρο για τη φόρμα

Instructions

Τα αμύγδαλα

  1. Σε ένα τηγάνι, λιώστε το βούτυρο, προσθέστε τα αμύγδαλα και ανακατέψτε μέχρι να πάρουν χρώμα ελαφρώς.

  2. Αποσύρετέ τα από το τηγάνι και πασπαλίστε τα με κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Η κρέμα

  1. Ζυγίστε το νερό σε μία μέτρια κατσαρόλα.

  2. Αν βάλετε ζελατίνη σε φύλλα, βάλτε τα κατευθείαν στο νερό να μουλιάσουν γιατί θέλουν λίγη ώρα, η σκόνη δε θέλει μούλιασμα.

  3. Ζυγίστε όλα τα άλευρα σε ένα μπωλ και ανακατέψτε τα να ενωθούν. Αφήστε το στην άκρη.

  4. Προσθέστε το αλάτι, τη γλυκερίνη, το γλυκαντικό, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο και τη βανίλια στο νερό.

  5. Αν η ζελατίνη σας είναι σε σκόνη, βάλτε την τώρα. Ανάψτε το μάτι και ανακατέψτε σιγά σιγά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το γλυκαντικό, το βούτυρο και η ζελατίνη.

  6. Ετοιμάστε το μπλέντερ χειρός και μόλις ζεσταθεί το νερό και λιώσει το γλυκαντικό, το βούτυρο και η ζελατίνη, προσθέστε τα άλευρα στο νερό και χτυπήστε σιγά σιγά με το μπλέντερ.

  7. Το μείγμα αρχίζει να πήζει και όταν αρχίσει να σχηματίζει χοντρές φουσκάλες, είναι έτοιμο. Προσθέστε και τα αμύγδαλα.

  8. Βουτυρώστε τη φόρμα που θέλετε, η δική μου είναι ένα κεραμικό σκεύος 12 επι 20 εκ, και προσθέστε το χαλβά σε αυτήν με τη βοήθεια μίας μαρίζ.

  9. Θέλει μερικές ώρες ψυγείο να πήξει.

  10. Μόλις πήξει, πασπαλήστε το χαλβά με το γλυκαντικό και κάψτε το με ένα φλόγιστρο, ή αν δεν έχετε, ανάψτε το γκριλ του φούρνου στους 220 βαθμούς Κελσίου και κάψτε το γλυκαντικό έτσι. Πρέπει να κοιτάτε καθώς γίνεται αυτό.

  11. Ξαναβάλτε τον στο ψυγείο και είναι έτοιμος.

Recipe Video

Notes

Μάκρος για όλη τη συνταγή: 1896 θερμίδες, πρωτεΐνη 43 γρ, λίπος 172 γρ, ίνες 39 γρ, νετ υδατάνθρακες 5 γρ.

Share this recipe: