Gooey Keto Cinnabuns-χωρίς γαλακτοκομικά

 

Στα σκιερά βασίλεια των αρχαίων διαδρομών μπαχαρικών, ένας πολυπόθητος θησαυρός υπόσχεται πλούτο και επιρροή —η άπιαστη κανέλα. Από τα μυστηριώδη εδάφη της Νοτιοανατολικής Ασίας, αυτό το αρωματικό μπαχαρικό ξεκίνησε για επικίνδυνα ταξίδια, με την προέλευσή του να καλύπτεται από μυστικότητα και κίνδυνο.

Καθώς η μεσαιωνική Ευρώπη υπέκυψε στη γοητεία της εξωτικής κανέλας, μια λαθραία συντεχνία αρτοποιών ξεκίνησε την τέχνη της δημιουργίας μιας ζύμης που ξεπερνά τα όρια της γεύσης.
Ω, ναι! Προέκυψε μια γλυκιά ζύμη, με άρωμα μαγιάς, βουτύρου, ζάχαρης, και, φυσικά, της σταρ, κανέλας! Αυτή η αινιγματική γαστρονομική επανάσταση, αυτή η απόκρυφη δημιουργία στα σοκάκια της Σουηδίας -το kanelbulle! Έτσι, αυτό το ταπεινό παρασκεύασμα θα ξεδιπλώσει μια ταπετσαρία μυστηρίου στο πέρασμα του χρόνου και θα τα ερωτευτούν πολλοί!

Οκ, υπερβολές, αλλά κάπως πρέπει να σας τραβήξω το ενδιαφέρον, κι έχω έρωτα με τα μπαχαρικά και τα cinnamon buns!

Αν θέλετε να μάθετε τις διαδρομές μπαχαρικών, είναι στη συνταγή των Gingerelles!Cinnamon Rolls Stand Sign DIY Instant Download, Cinnamon Roll Banner, Food Stand Sign, Carnival Sign, Carnival Booth Sign - Etsy Hong Kong

Εδώ θα σας πω λιγάκι για τα διαφορετικά είδη κανέλας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κανέλας, αλλά οι τέσσερις κύριοι τύποι είναι η Cassia, η Ceylon, η Saigon και η Korintje. Κάθε είδος έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά όσον αφορά τη γεύση, το άρωμα και την εμφάνιση:

 • Κανέλα Cassia (Cinnamomum cassia):

Do Cinnamon Sticks Ever Go Bad?Η κανέλα Cassia είναι εγγενής στην Κίνα και καλλιεργείται επίσης σε άλλα μέρη της Ασίας.
Η γεύση της έχει μια αψάδα, μια γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη γεύση, έντονη και ζεστή. Σε μεγάλη ποσότητα πικρίζει. Η Cassia έχει ένα δυνατό άρωμα και τα ξυλάκια της Cassia είναι πιο χοντρά και έχουν καστανοκόκκινο χρώμα. Όταν αλέθεται, έχει πιο σκούρα απόχρωση σε σύγκριση με την κανέλα Κεϋλάνης.

Αυτή η κανέλα είναι αυτή που γνωρίζουμε όλοι γιατί είναι πιο φτηνή και αυτή έχουν τα σουπερμάρκετ. Δε γραφουν ποιο είδος είναι. Είναι απλά κανέλα. Αν ήταν ανθρωπος θα την έλεγαν φωνακλού και δυναμική κανέλα. Όπου τη βάλεις, αυτή είναι η σταρ, αλλά εύκολα μπορείς να βάλεις too much και να μην τρώγεται ό,τι φτιάχνεις.

 

 • Κανέλα Κεϋλάνης (Cinnamomum verum ή Cinnamomum zeylanicum):

Bulk Ceylon Cinnamon Sticks | Canela Cinnamon SticksΗ κανέλα Κεϋλάνης, που συχνά αναφέρεται ως αληθινή κανέλα, καλλιεργείται κυρίως στη Σρι Λάνκα, τη Μαδαγασκάρη και τις Σεϋχέλλες.
Η κανέλα Κεϋλάνης έχει πιο ήπια και ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση σε σύγκριση με την Cassia. Θεωρείται πιο λεπτεπίλεπτη και πολύπλοκη. Το άρωμά της είναι πιο ελαφρύ και πιο φρουτένιο από της Cassia, με νότες λουλουδιών. Για μένα, είναι πολύ εθιστικό το άρωμά της. Τα ξυλάκια της είναι λεπτά. Όταν αλέθεται, έχει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Αν ήταν άνθρωπος, θα ήταν η αριστοκράτισσα της παρέας. Η παρουσία της είναι πάντα ευχάριστη, αν και μερικές φορές μπορεί να μας φαίνεται ότι δεν είναι κανέλα γιατί έχουμε μάθει την Cassia!

Fun Fact: Στις 4 Φεβρουαρίου 1948, η Κεϋλάνη έλαβε την ανεξαρτησία της ως Κυριαρχία της Κεϋλάνης. Το καθεστώς κυριαρχίας εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας διατηρήθηκε για τα επόμενα 24 χρόνια μέχρι τις 22 Μαΐου 1972 , όταν έγινε δημοκρατία και μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Σρι Λάνκα.

 

 • Κανέλα Saigon (Cinnamomum loureiroi):

Saigon cinnamon - WikipediaΗ κανέλα Σαϊγκόν, γνωστή και ως βιετναμέζικη κανέλα, προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα το Βιετνάμ. Είναι γνωστή για την τολμηρή και πικάντικη γεύση της, παρόμοια με την Cassia αλλά συχνά πιο έντονη. Η κανέλα Σαϊγκόν έχει ένα δυνατό, γλυκό άρωμα και είναι πολύ πιο πικάντικη.
Τα ξυλάκια της είναι παρόμοια με της Cassia αλλά μπορεί να έχουν πιο σκούρα και πιο κόκκινη απόχρωση. Όταν αλέθεται, μπορεί να έχει βαθύ κόκκινο χρώμα. Είναι η κανέλα-αλάνι!

Fun Fact: Το όνομα της Σαϊγκόν, στο Βιετνάμ άλλαξε σε Χο Τσι Μινχ, για να τιμήσει τον επαναστάτη ηγέτη που είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του το 1945. Μετά την ιαπωνική εισβολή στην Ινδο-Κίνα το 1941, ο Χο επέστρεψε στην πατρίδα του και ίδρυσε το Βιετ Μινχ, ένα κίνημα   ανεξαρτησίας κομμουνιστικό για να πολεμήσει τους Ιάπωνες. Υιοθέτησε το όνομα Χο Τσι Μινχ, που σημαίνει Φορέας του Φωτός. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Μινχ ανακοίνωσε την ανεξαρτησία του Βιετνάμ.

 • Κανέλα Korintje (Cinnamomum burmannii):

Η κανέλα Korintje καλλιεργείται κυρίως στην Ινδονησία, ιδιαίτερα στις περιοχές της Σουμάτρας και της Δυτικής Ιάβας. Έχει παρόμοιο γευστικό προφίλ με την Cassia, με γλυκιά και πικάντικη γεύση. Το άρωμα είναι στιβαρό και έντονο, θυμίζει Cassia και αυτή. Τα ξυλάκια της είναι λεπτά και έχουν χρώμα καστανοκόκκινο. Όταν αλέθεται, έχει σκούρο καφέ χρώμα. Και αυτή είναι κανέλα-αλάνι.

Amazon.com : Frontier Co-op Korintje Cinnamon Sticks 6" 1lb : Cinnamon Spices And Herbs : Everything Else

Fun Fact: To περίεργο όνομα αυτής της κανέλας προέρχεται από την Αντιβασιλεία Kerinci, μια περιοχή στη Σουμάτρα που οι Ολλανδοί συνειδητοποίησαν ότι ήταν εξαιρετική για τα δέντρα κανέλας. Στην Ολλανδική γλώσσα, το Kerinci έγινε Korintje και η κανέλα από αυτή την περιοχή πήρε το όνομά της από κει!

 

Πιστεύω ότι η μεγάλη διαφόρα στα είδη, είναι ανάμεσα στην Κεϋλάνης και τις άλλες 3. Νομίζω οι πιο πολλοί που γράφουν κανέλα Κεϋλάνης στις συνταγές τους, το γράφουν γιατί νομίζουν ότι είναι πιο σωστό να βάζεις αυτήν γιατί είναι η αληθινή κανέλα, και είναι πιο κυριλέ και είσαι πιο μάγκας αν βάλεις αυτή. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ξέρουν μόνο την Cassia και αυτή αναγνωρίζουν και γευστικά και αρωματικά. Στα μπαχαρικά μου, έχω και τις δύο!

Άλλο ένα φαγητό που υπάρχει σε πολλά μέρη!

Στη Σουηδία ονομάζεται kanelbulle, στη Δανία είναι γνωστό ως kanelsnegl, στη Νορβηγία είναι γνωστό ως kanelbolle, skillingsbollekanelsnurr, ή kanel i svingene, στη Φινλανδία είναι γνωστό ως korvapuusti , στην Ισλανδία είναι γνωστό ως kanelsnúður, στην Εσθονία είναι γνωστό ως kaneelirull. Στην Αυστρία και τη Γερμανία , ονομάζεται Zimtschnecke.

Η διαφορά είναι ότι εδώ στη Σκανδιναβία, δεν είναι τόσο γλυκά όσο τα Αμερικάνικα buns που έχουν και γλάσο και πολλά κιλά ζάχαρης. Αλλά αυτά έχουμε μάθει και εμείς στην Ελλάδα, τα Cinnabon buns. 

Τα καλύτερα kanelbuller του κόσμου!

Εγώ θυμάμαι την καλύτερη παιδική μου φίλη τη Χριστίνα. Η μαμά της Χριστίνας, η Ann-Margret, ήταν από τη Σουηδία και kanelbulle expert, και πάντα έφτιαχνε όταν πήγαινα σπίτι τους μικρή. Αυτό ήταν πολύ συχνά! Πάντα θα είναι τα καλύτερα kanelbuller για μένα! H Χριστίνα μου έστειλε αυτή εδώ την φώτο πρόσφατα. Η μαμά της μας άφησε πρόσφατα δυστυχώς. Γιατί τα γράφω αυτά; Ε, γιατί τα φαγητά, έχουν πάντα κάποια ανάμνηση, και εγώ κάθε φορά που έχω φάει cinnamon bun, έχω αυτήν την ανάμνηση στο νου!

 

Σε αυτά εδώ έχω δοκιμάσει να τα φέρω πιο πολύ στους ελληνικούς γευστικούς κάλυκες, είναι sticky, με σιρόπι και γλάσο!

Το σιρόπι είναι στη συνταγή, κάντε πιο πολύ αν θέλετε να σερβίρετε όπως στο βίντεο εδώ! 

Το γλάσο είναι η Ψευτονέζα-το νούμερο 12 , με λίγο παραπάνω νερό!

Αν και με το σιρόπι στο ψήσιμο, δε χρειάζεται τίποτα περαιτέρω. 

Η ζύμη χαλάει εύκολα! Πριν την αλείψετε με τη γέμιση και κόψετε σε λωρίδες, βάλτε τη ζύμη λιγάκι κατάψυξη να δέσει, και πριν τυλίξετε το κάθε ρολάκι, ξεκολλήστε τη ζύμη με μία σπάτουλα από τη λαδόκολλα! Αν τα θέλετε να βγούνε πιο ψηλά στη μέση στο ψήσιμο, κόψτε τις λωρίδες στραβά, έτσι ώστε κάθε λωρίδα να έιναι 1 πόντο πιο χοντρή από εκείνη την πλευρά που ξεκινάτε το τύλιγμα!

Έτσι είναι πιο ψηλό στο εσωτερικό το ρολού! Έτσι κόβετε εναλλακτικα τις λωρίδες π.χ. 5,6,5,6,5,6 και η ίδια λωρίδα στην άλλη άκρη είναι 6,5,6,5,6,5 και ξεκινάτε να τυλίγετε από τη μεγαλύτερη. 

Τα έκανα και εγώ η ίδια χωρίς γαλακτοκομικά, και δε θεωρώ ότι χρειάζονται!

Και έβαλα ένα μιξ κανέλας Cassia και Κεϋλάνης! Λατρεύω το λουλουδάτο άρωμα της κανέλας Κεϋλάνης!

Το ζεστό άρωμα κανέλας που απλώνεται στην κουζίνα σας είναι η αρχή της απόλαυσης αυτής της συνταγής και ναι, ξέρω ότι αν τα θέλετε με έξτρα σιρόπι και γλάσο, είναι πιο περίπλοκη και χρονοβόρα, αλλά αξίζει! Μπαίνουν και κατάψυξη!

Enjoy!

Print Recipe

Gooey Keto Cinnabuns-χωρίς γαλακτοκομικά

I like big Cinnabuns -and I cannot lie!

Course cake, Dessert
Cuisine American, Danish, Swedish
Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
Chilling time 1 hour
Total Time 2 hours 30 minutes
Mika Kitrina

Ingredients

Η ζύμη -Η αρχή

 • 200 γρ κρέμα καρύδας ή κρέμα γάλακτος
 • 25 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
 • 25 γρ χυμό λεμόνι
 • 40 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1
 • 160 γρ αυγό
 • 80 γρ κρόκοι αυγών
 • 100 γρ βούτυρο κλαριφιέ ή λάδι καρύδας, άγευστο
 • 4 γρ αλάτι
 • 2 γρ κανέλα
 • 2 γρ κάρδαμο
 • λίγο μοσχοκάρυδο
 • 1/2 στικ φυσική βανίλια
 • 5 γρ ξύσμα λεμόνι
 • 25 γρ baking powder

Η ζύμη -Τα άλευρα

 • 30 γρ σιμιγδάλι χωρίς υδατάνθρακες της nocarb γνωστό και ως μιξ 2
 • 50 γρ αλεύρι από ίνες μπαμπού
 • 180 γρ αλεύρι αμυγδάλου
 • 40 γρ ψύλλιουμ

Η γέμιση

 • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 80 γρ λάδι καρύδας ή κλαριφιέ και 20 γρ νερό
 • 15 γρ κανέλα
 • 60 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1 Sukrin Gold έβαλα
 • 2 γρ αλάτι
 • 1 γρ κάρδαμο

Σιρόπι, για το ψήσιμο

 • 300 γρ νερό
 • 60 γρ γλυκερίνη
 • 18 γρ ζελατίνη σε σκόνη ή φύλλα
 • ξύσμα από 1 λεμόνι
 • 2 γρ ξινό (κιτρικό οξύ)
 • 2 γρ κανέλα τριμμένη
 • 3 γρ χρυσό/ξανθό λιναρόσπορο τριμμένο
 • 3 γρ σιμιγδάλι χωρίς υδατάνθρακες της nocarb γνωστό και ως μιξ 2
 • 1 γρ xanthan gum ή guar gum

10 γρ λάδι καρύδας για άλειμμα της φόρμας και 1 αυγό για άλειμμα των buns

Ψευτονέζα #12 για γλάσο, έχει λινκ στην αρχή

Instructions

Γενικά

 1. Η ζύμη βγάζει 6 μεγάλα cinnabuns. Προθέρμανση φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα. Ψήσιμο 20 λεπτά, προσθέτετε το σιρόπι, συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

Η ζύμη

 1. Προσθέστε όλα τα υλικά, εκτός από το baking powder, και χτυπήστε με ένα μίξερ.

 2. Προσθέστε και το baking powder. Φουσκώνει.

 3. Ζυγίστε τα άλευρα, εκτός από το αλεύρι από ίνες μπαμπού, και ανακατέψτε τα. Προσθέστε τα 3 αυτά άλευρα στο μείγμα υγρών και ανακατέψτε καλά.

 4. Αφήστε το μείγμα στην άκρη να σκάσουν οι ίνες για 10 λεπτά.

 5. Προσθέστε και το αλεύρι μπαμπού.

 6. Κάντε τη ζύμη μία μπάλα, καλύψτε την και βάλτε την ψυγείο για μία ώρα.

Γέμιση

 1. Χτυπήστε όλα τα υλικά να γίνουν μία πάστα και αφήστε το μείγμα στην άκρη.

Σιρόπι -Δε χρειάζεται ψυγείο

 1. Αν βάλετε ζελατίνη σε φύλλα, ζυγίστε το νερό και βάλτε τα φύλλα να μουλιάσουν σε αυτό και μετά ανάψτε το μάτι.

 2. Ζυγίστε όλα τα άλευρα, ξέρω είναι χαζά νούμερα, αλλά έτσι βγαίνει σωστή υφή.

 3. Προσθέστε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, εκτός από τα άλευρα και βράστε μέχρι να λιώσει η ζελατίνη.

 4. Προσθέστε και όλα τα άλευρα και βράστε μέχρι να πήξει και να έχει υφή σιροπιού. Αφήστε το στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε.

Τα Cinnabuns

 1. Ανοίξτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.

  Διπλώστε τις άκρες να βγει στο σχήμα που θέλετε. Είναι πολύ εύπλαστη και άνετα ενώνονται κομμάτια αν είναι στραβό ένα σημείο.

 2. Όταν την ανοίξετε όπως θέλετε, βάλτε την στην κατάψυξη 10 λεπτά να δέσει καλά.

  Μετά αλείψτε την με τη γέμιση.

 3. Κόψτε την σε λωρίδες, και πριν τυλίξετε το κάθε ρολάκι, ξεκολλήστε τη ζύμη με μία σπάτουλα από τη λαδόκολλα! Αν τα θέλετε να βγούνε πιο ψηλά στη μέση στο ψήσιμο, κόψτε τις λωρίδες στραβά, έτσι ώστε κάθε λωρίδα να έιναι 1 πόντο πιο χοντρή από εκείνη την πλευρά που ξεκινάτε το τύλιγμα!

  Έτσι είναι πιο ψηλό στο εσωτερικό του ρολού! Έτσι κόβετε εναλλακτικα τις λωρίδες π.χ. 5,6,5,6,5,6 και η ίδια λωρίδα στην άλλη άκρη είναι 6,5,6,5,6,5 και ξεκινάτε να τυλίγετε από τη μεγαλύτερη. 

 4. Αλείψτε την φόρμα με το λάδι καρύδας και τοποθετήστε τα buns με λίγο χώρο ανάμεσά τους. Αλείψτε τα buns με το αυγό.

 5. Ψήστε για 20 λεπτά.

  Βγάλτε τα και περιχύστε τα με το σιρόπι.

  Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

 6. Φτιάξτε την ψευτονέζα αν θέλετε, και το σιρόπι, όπως είπα αν θέλετε, και στο σερβίρισμα, φτιάξτε πιο πολύ.

Recipe Video

Notes

Μάκρος για όλη τη συνταγή για τα buns χωρίς την κρέμα καρύδας λόγω διαφοράς μάκρος στις μάρκες και χωρίς σιρόπι ούτε στο ψήσιμο: 3647 θερμίδες, πρωτεΐνη 76 γρ, λίπος 287 γρ, ίνες 143 γρ, νετ υδατάνθρακες 47 γρ.

Μάκρος για το σιρόπι στο ψήσιμο: 97 θερμίδες, πρωτεΐνη 16 γρ, λίπος 1 γρ, ίνες 6 γρ, νετ υδατάνθρακες  0 γρ.

Share this recipe: