Keto Donuts

Keto Donuts, donut holes, φούρνου, τηγανητά, γεμιστά ή όχι.

Δεν έχω κάτι ειδικό να πω για αυτή τη συνταγή.

  • Ήθελα να γίνονται χωρίς γαλακτοκομικά.
  • Ήθελα να γίνονται χωρίς ξηρούς καρπούς.
  • Ήθελα να γίνονται χωρίς να χρειάζεται φόρμα ειδική.
  • Ήθελα να πλάθονται τέλεια.
  • Δεν ήθελα να είναι σαν κέικ σε σχήμα donut.
  • Ήθελα να μπορώ να τα τηγανίσω.
  • Ήθελα να μπορώ να τα γεμίσω.
  • Να είναι σαν τα συμβατικά.
  • Ήθελα να γίνονται και μικρα donut holes.

Νομίζω τα κατάφερα όλα, είμαι ευχαριστημένη!

Είναι μια ομορφιά! 

Α, και μιάς που το θυμήθηκα…

ΤΩΡΑ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΛΟΥΚΟΥΜΆΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΊΑ.

Ξέρω, ανοίξατε την συνταγή και λέτε, “Οκ, τι να γράψει για τα donuts;

“It´s just junk stupid American junk food!”

Χα! Δεν ισχύει αυτό. ΚΑΘΟΛΟΥ! Και προφανώς, θα σας πω την ιστορία τους.

Είναι αλήθεια ότι το ταπεινό donut έχει ένα περίπλοκο παρελθόν που περιλαμβάνει Ολλανδούς μετανάστες, Ρώσους εξόριστους, Γάλλους αρτοποιούς, τη μουσική του Αμερικανού συνθέτη Irving Berlin, και τον ηθοποιό του Gone With The Wind, τον Clark Gable και τις πρώιμες κοινότητες των ιθαγενών της Αμερικής! Σαπουνόπερα σκέτη!

Και, ναι, με αυτή την ανάμεικτη προέλευσή του, την μπερδεμένη ιστορία, την ένωση τόσων διαφορετικών στοιχείων για να γίνει το donut που ξέρουμε, το κάνει άκρως αμερικάνικο.

Φυσικά, τα donuts σε κάποια μορφή υπάρχουν τόσο πολύ καιρό που οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να ανακαλύπτουν απολιθωμένα κομμάτια από κάτι που μοιάζουν με donuts στα μισά των προϊστορικών οικισμών των ιθαγενών της Αμερικής. Αλλά το σωστό donut, υποτίθεται ότι ήρθε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης – τότε ακόμα λεγόταν Νέο Άμστερνταμ, με το δυσάρεστο ολλανδικό όνομα olykoeks -δηλάδή λαδερά κέικ.

Οκ, αυτό ακουγεται λίγο μπλιάχ… 

Ίσως αν ακόμα τα έλεγαν έτσι, δε θα τα τρώγαμε με τις ντουζίνες.

Επειδή η λέξη  donuts, είναι φωνετική απόδοση της λέξης doughnuts (ζύμη+ξηροί καρποί), να δούμε πώς βγήκε αυτή η ονομασία.

Fast forward λοιπόν στα μέσα του 19ου αιώνα όπου η Elizabeth Gregory, η μητέρα του καπετάνιου ενός πλοίου της Νέας Αγγλίας, που έφτιαχνε μια τηγανητή ζύμη της κακιάς ώρας, που χρησιμοποιούσε όμως έξυπνα το φορτίο μπαχαρικών του πλοίου του γιου της, μοσχοκάρυδο και κανέλα, μαζί με φλούδα λεμονιού.

Η κυρία αυτή λοιπόν, έβαζε στο κέντρο φουντούκια ή καρύδια, όπου η ζύμη είχε δυσκολία να ψηθεί, και με κυριολεκτικό τρόπο τα ονόμασε doughnuts.

Αυτή η κυρία ήταν τόσο καλή στο να δίνει ονόματα στα φαγητά, όσο εγώ βλέπω…

Ο γιος της πάντα διεκδικεί όμως τα εύσημα για ποιο χαρακτηριστικό σε αυτά; 

Έβαλε την τρύπα στο donut!

Μερικοί κυνικοί ιστορικοί των donut υποστηρίζουν ότι ο καπετάνιος το έκανε για να περιορίσει τα συστατικά, άλλοι ότι πίστευε ότι η τρύπα θα μπορούσε να κάνει το σύνολο πιο εύκολο στην πέψη.

-Οκ. Δυσανεξία στους ξηρούς καρπούς καπετάνιε ή σου ξεφτίλισε το εμπόρευμα η μανούλα και της έκοψες τη φόρα;

Άλλοι πάλι λένε ότι έδωσε στο donut το σχήμα του όταν χρειαζόταν να κρατήσει και τα δύο χέρια στο τιμόνι σε μια καταιγίδα, σουβλίστηκε ένα από τα donuts της μαμάς του σε μια ακτίνα του τροχού του πλοίου του.

Στην πραγματικότητα τα donuts έγιναν γνωστά κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εκατομμύρια αμερικάνοι στρατιώτες -που τους φώναζαν doughboys, -θα εξηγήσω παρακάτω- με νοσταλγία δέχτηκαν την προσφορά εκατομμυρίων donuts στα χαρακώματα της Γαλλίας.
Τους σέρβιραν γυναίκες εθελόντριες που τα έφερναν ακόμη και στην πρώτη γραμμή για να δώσουν στους στρατιώτες μια πινελιά από την πατρίδα.
Όταν τα doughboys γύρισαν από τον πόλεμο, είχαν μάθει να τα αγαπούν γιατί τους θύμιζαν την πατρίδα.
Το όνομα “doughboy”, ωστόσο, δεν προήλθε από τα donuts.
Ανάγεται στον εμφύλιο πόλεμο χωρίς καμία σχέση με donuts, όταν το ιππικό χλεύαζε τους πεζούς ως ζυμαράδες, ίσως επειδή τα σφαιρικά ορειχάλκινα κουμπιά τους έμοιαζαν με ζυμαράκια από αλεύρι ή επειδή οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν αλεύρι για να γυαλίσουν τις λευκές τους ζώνες.
Έτσι, επειδή ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποκλειστικά σχεδόν με πεζούς στρατιώτες στα χαρακώματα, τους έλεγαν και αυτούς doughboys.
Η πρώτη μηχανή donut εμφανίστηκε μόλις το 1920, στη Νέα Υόρκη, όταν ο Adolph Levitt, ένας επιχειρηματίας πρόσφυγας από την τσαρική Ρωσία, άρχισε να πουλά τηγανητά donuts από το αρτοποιείο του. 
Τα πεινασμένα πλήθη του θεάτρου που ήταν πιστοί του πελάτες, τον ώθησαν να φτιάξει ένα gadget που έβγαζε τα νόστιμα δαχτυλίδια πιο γρήγορα μιας και δεν τους προλάβαινε, και έτσι και έκανε!
Η μηχανή donut του Levitt ήταν το πρώτο σημάδι ότι τα donuts, που μέχρι τότε ήταν απλώς ένα γευστικό σνακ, θα μπορούσαν κατά την παραγωγή τους, να γίνουν δημόσιο θέαμα.
Παιδιά και ενήλικες, στάθηκαν συγκλονισμένοι από τη σκηνή αυτή μαζικής παραγωγής donut, -σκεφτείτε την ταινια Charlie and the chocolate factory, – και τον Levitt να φαντάζει σαν άλλος Willy Wonka πίσω από το τζάμι των μαγαζιών με donuts, και οι θεατές, μαθαίνοντας όλη τη διαδικασία παραγωγής, ερωτεύτηκαν τα ντονατς ακόμα περισσότερο.
Είδαν λέει, ότι η τρύπα του donut πλάθεται και δεν κόβεται, και αυτός ο τέλειος συμμετρικός κύκλος ζύμης, πέφτει σε μια δεξαμενή με βραστό λάδι, αγκαλιάζεται από φουσκάλες, γίνεται καφέ από την μία πλευρά, γυρίζει πλευρά, ψήνεται και από την άλλη πλευρά και βγαίνει από το λάδι φουσκωτό και αεράτο από μια κινούμενη ράμπα, ένα-ένα σαν παπάκια στη σειρά λέει.
Οι μηχανές έγιναν πιο εκλεπτυσμένες και η ιδέα εξαπλώθηκε.
Μέχρι το 1931, το New Yorker ψιθύριζε στους αναγνώστες του: «Μπορούμε να σας πούμε λίγα λόγια για το μέρος παρασκευής donuts στο Μπρόντγουεϊ» και περιέγραφε πώς «τα donuts επιπλέουν ονειρεμένα μέσα από ένα κανάλι λίπους, σε μία μηχανή κλεισμένη σε ένα φαντασμαγορικό γυάλινο θόλο, οδηγούνται ονειρεμένα πάνω σε μία κινούμενη ράμπα και πέφτει ανάλαφρα σε ένα καλάθι εξόδου». Βρήκα και το αρχικό άρθρο!

Οι μηχανές αυτές έφτασαν να κερδίζουν 25 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, κυρίως από χονδρικές παραδόσεις σε αρτοποιούς σε όλη τη χώρα!
Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε με κομμένη την ανάσα ότι το μηχάνημα του Levitt έβγαλε το donut «από το βούρκο της προκατάληψης που περιέβαλε το βαρύ, εμποτισμένο με λίπος προϊόν… και το έκανε ένα ελαφρύ, φουσκωμένο προϊόν μηχανής». Τρελό μάρκετινγκ!
Μέχρι την Παγκόσμια Έκθεση του 1934 στο Σικάγο, τα donuts ονομάστηκαν «η τροφική επιτυχία του αιώνα της προόδου».
Επίσης και στην ταινία του 1934 It Happened One Night, ο σκληροτράχηλος δημοσιογράφος που παιζόταν από τον Clark Gable, πρέπει να διδάξει στην δραπέτη κληρονόμο Claudette Colbert πώς να βουτάει το donut στον καφέ της.
Ο πόλεμος φαίνεται να είναι ένα ισχυρό διεγερτικό για την κατανάλωση donut γιατί στρατολογήθηκαν και για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μοίραζαν γυναίκες γνωστές ως Ντόνατ Ντόλις, Κούκλες των donut!

Στο μιούζικαλ του Στρατού του 1942, ο Irving Berlin έβαλε έναν ερωτοχτυπημένο στρατιώτη να βουτάει donuts στον καφέ, «Κάθισα εκεί βουτώντας donuts μέχρι να βρω τρόπο να την πείσω». 

Και πώς να μην γίνουν συνώνυμα με το Αμερικανικό food culture, όταν το donut έχει γίνει ένα με την ιστορία της χώρας, τη βιομηχανική εξέλιξη, τα έβλεπαν στις ταινίες, στο θέατρο, σε διαφημισεις, έφερναν παρηγοριά στους στρατιώτες σε 2 πολέμους, και πλέον έχει πολλές αλύσίδες που φτιάχνουν μόνο διάφορα είδη donut.

Δεν υπάρχει άτομο που να το ρωτάς για Αμερικανικό junk food και δε λέει donuts!

Print Recipe

Keto Donuts, φούρνου, τηγανητά, γεμιστά ή όχι

Course Brunch, cake, Dessert
Cuisine American
Prep Time 45 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
Servings 7 donuts
Mika Kitrina

Ingredients

  • 200 γρ κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας
  • 45 γρ νερό
  • 10 γρ ξύδι
  • 20 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
  • 30 γρ καθαρό λίπος λάδι καρύδας, βούτυρο κλαριφιέ ή ελαιόλαδο
  • 10 γρ ζελατίνη σε σκόνη
  • 60 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1 Sukrin Gold έβαλα αλλά αν βάλετε γλυκαντικό από έξω, βάλτε την μισή ποσότητα
  • 4 γρ αλάτι
  • 30 γρ baking powder
  • 2 γρ τριμμένη κανέλα
  • 10 γρ ξύσμα λεμόνι
  • 1/2 στικ φυσική βανίλια
  • λίγο μοσχοκάρυδο 
  • λίγο κάρδαμο
  • 15 γρ xanthan gum ή guar gum
  • 40 γρ σιμιγδάλι χωρίς υδατάνθρακες της nocarb γνωστό και ως μιξ 2
  • 40 γρ ψίλλιουμ
  • 25-30 γρ αλεύρι από ίνες μπαμπού ανάλογα την μάρκα
  • 200 γρ αυγά

Λιωμένο βούτυρο ή λάδι καρύδας αν θέλετε να κάνετε sugar donuts, γλύκαντικό σε άχνη, ή κρυσταλλική, κανέλα, κακάο, χυμό λεμόνι.

Σακούλα με κορνέ για να γεμίσετε τα donuts.

Instructions

  1. Προθέρμανση φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου, αέρα.

    Βγάζει 7 κομμάτια σε κανονικό μέγεθος. 92 με 97 γρ ζύμης.

  2. Ψήσιμο 40 λεπτά. Στα 25 λεπτά γυρίστε τα και ψήστε άλλα 15.

  3. Ή τηγανίστε τα σε λάδι καρύδας ή λαρδί, θέλει αρκετή ποσότητα.

  4. Ή κάντε τα μπουκίτσες, 20 κομμάτια των 32 με 37 γρ.

    Ψήστε τα για 20 λεπτά. ή τηγανίστε όπως εγώ εδώ.

    Μπορείτε και να τα γεμίσετε και ας είναι μπουκίτσες.

  5. Βάζετε την κρέμα, το νερό, το ξύδι, το γλυκαντικό, το λίπος, το αλάτι, την ζελάτίνη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, την μαγιά σε μία κατσαρόλα να χωράει όλα τα υλικά γιατί θα μπουν όλα σε αυτή.

    Βράστε μέχρι να κάνει φουσκάλες ανακατεύοντας με ένα σύρμα συνέχεια.

  6. Προσθέστε το σιμιγδάλι, το xanthan και το ψύλλιουμ, το baking powder και ανακατέψτε καλά.

    Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά το μείγμα.

  7. Μετά από 10 λεπτά, προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε με ένα μίξερ.

  8. Τελευταίο προσθέστε το αλεύρι από ίνες μπαμπού με το χέρι.

    Κολλάει αρκετά, αλλά αφήστε το 5, 10 λεπτά να δέσει.

  9. Πλάστε τα όπως τα θέλετε.

    Αν θέλετε να τα γεμίσετε, αφήστε τα να κρυώσουν, κάντε μια τρύπα στο donut να χωράει η γέμιση, βάλτε την άκρη του κορνέ στην τρύπα που κάνατε και πιέστε την γέμιση στο κέντρο του donut.

  10. Σε αυτά που θέλετε να βάλετε κρυσταλλικό γλυκαντικό, περάστε τα από λιωμένο βούτυρο ή λάδι καρύδας πρώτα για να κολλήσει.

    Εκτός αν τα τηγανίσατε, βάλτε τα ζεστά κατευθείαν στο γλυκαντικό.

Recipe Video

Notes

Μάκρος για όλη τη δόση ζύμης, χωρίς τίποτα άλλο, μόνο η ζύμη: θερμίδες 1601, πρωτεΐνη 44 γρ, λίπος 93 γρ, ίνες 122 γρ, νετ υδατάνθρακες 25 γρ.

Share this recipe: