Semlor, Σκανδιναβικά αποκριάτικα buns

Με καταγωγή από τη Σουηδία, τα semlor (ενικός: semla) είναι πλούσια, γλυκά ψωμάκια γεμισμένα με πάστα αμυγδάλου και σαντιγί. Η λέξη semla προέρχεται από το λατινικό simila, που σημαίνει ψιλό αλεύρι σίτου.

Στη Σκανδιναβία η επικρατέστερη Χριστιανική θρησκεία, είναι ο προτεσταντισμός. Η παράδοση των σέμλορ χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους στη Σουηδία.

Συνδέθηκαν με τη χριστιανική παράδοση της κατανάλωσης πλούσιων, λιπαρών τροφών , όταν η χριστιανική πρακτική της νηστείας της Σαρακοστής τηρούνταν πιο αυστηρά, για να προετοιμαστούν για την περίοδο νηστείας των 40 ημερών αυτών! Τρώγονται παραδοσιακά την Καθαρά Τρίτη, γνωστή και ως Fat Tuesday που είναι η ημέρα πριν από την Τετάρτη των τεφρών και την αρχή της Σαρακοστής στο χριστιανικό ημερολόγιο.

Fun Fact: To Mardi Gras που γνωρίζουμε από ταινίες, σημαίνει Fat Tuesday στα Γαλλικά, είναι μια εποχή γλεντιού και γιορτής, με πολύχρωμες παρελάσεις, κοστούμια, μουσική, χορό και γλέντι, ιδιαίτερα σε περιοχές με ισχυρές καθολικές παραδόσεις, όπως η Νέα Ορλεάνη, η Λουιζιάνα, όπου γιορτάζεται ευρέως. Από την παγανιστική Ρώμη, η μάσκα ήταν ένας τρόπος να κρύψεις την ταυτότητα και τις αναστολές σου. Οι περίτεχνες μάσκες σε στυλ λαϊκής τέχνης που φοριούνται σήμερα για τη Mardi Gras στη Νέα Ορλεάνη θυμίζουν τις μάσκες του Καρναβαλιού στη Βενετία της Ιταλίας.

How to get the most out of Sydney Mardi Gras Parade | 2023

 

Και ποιος δεν αγαπάει τις Απόκριες;

Πολλά έθιμα έχουν καταγωγή σε θρησκευτικά δρώμενα και παραδόσεις, ακόμα και αν πολλοί από εμάς δεν το ξέρουμε, τα δεχόμαστε ως κάτι παραδοσιακό που απλά υπάρχει στην κοινωνία. Για πολλούς από εμάς, τους μη θρησκευόμενους, ισχύει για πολλές γιορτές αυτό.

Το Mardi Gras στη Λουιζιάνα, ιδιαίτερα στη Νέα Ορλεάνη, είναι βαθιά συνυφασμένο με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πολιτείας, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία της γαλλικής κρεολικής κουλτούρας. Eίναι απόγονοι Γάλλων εποίκων, Αφρικανών σκλάβων και Ιθαγενών Αμερικανών και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των παραδόσεων γύρω από το Mardi Gras στην περιοχή. 

Ενώ τα τυπικά γαλλικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένα επίσημα περιβάλλοντα, τα Creole ακούγονται παντού στην καθημερινότητα!

Η μουσική, το φαγητό και τα κοινωνικά έθιμα, φέρουν το αποτύπωμα της γαλλικής κρεολικής κουλτούρας. Η ζωντανή μουσική του Mardi Gras, συμπεριλαμβανομένης της τζαζ και του Zydeco, συχνά ενσωματώνει στοιχεία τόσο της γαλλικής όσο και της αφρικανικής μουσικής παράδοσης, αντανακλώντας την πολυπολιτισμική κληρονομιά της περιοχής.

Amazon.com: 1 Authentic New Orleans Voodoo Doll - Assorted Colors : Toys & GamesΚαι το voodoo είναι ένα από αυτά! Ίσως πρέπει να γιορτάσω εκει… Χμ… 

Όσο για το φαγητό; Τα παραδοσιακά πιάτα που συνδέονται με τους εορτασμούς του Mardi Gras, όπως το gumbo, το jambalaya και το king cake, έχουν συχνά ρίζες στη γαλλική κρεολική κουζίνα, συνδυάζοντας γαλλικές τεχνικές μαγειρικής με γεύσεις της Αφρικής, των ιθαγενών της Αμερικής και της Καραϊβικής.

Το Mardi Gras αναδεικνύει την πλούσια ταπετσαρία των πολιτισμών που έχουν συμβάλει στις μοναδικές παραδόσεις της πιο διάσημης γιορτής της Λουιζιάνα! Μία γιορτή που έχουμε και εμείς! 

Πόσο μικρός είναι ο κόσμος αυτός και πώς η ίδια γιορτή έχει χίλια διαφορετικά πρόσωπα ανάλογα την περιοχή, τη θρησκεία, την πολιτιστική παράδοση!

Για να γυρίσω στη συνταγη –έχω μία τάση να με συνεπαίρνει ένα topic– αρχικά, τα semlor ήταν απλά κουλούρια σιταριού που τα μούλιαζαν σε ζεστό γάλα ή ζωμό. Με την πάροδο του χρόνου, η συνταγή εξελίχθηκε ώστε να περιλαμβάνει μπαχαρικά όπως το κάρδαμο, και τα ψωμάκια κόπηκαν ή τρυπήθηκαν και γεμίστηκαν με πάστα αμυγδάλου και σαντιγί.

Σήμερα, τα semlor είναι δημοφιλή σε όλη τη Σκανδιναβία, απλά με άλλα ονόματα και τα πουλάνε σε φούρνους και καφετέριες από τις αρχές Ιανουαρίου έως το Πάσχα. Οι παραλλαγές με διαφορετικές γεμίσεις και επικαλύψεις έχουν επίσης εμφανιστεί και αλλάζουν και αυτά ανάλογα τα trends, όπως όλα τα φαγητά!

Τα Fastelavnsboller (κυριολεκτικά ψωμάκια της Αποκριάς) είναι ένα παρόμοιο γλυκό ψωμάκι που απολαμβάνουν στη Δανία και τη Νορβηγία κατά την περίοδο πριν από τη Σαρακοστή, ιδιαίτερα την Κυριακή της Αποκριάς που πέφτει επτά εβδομάδες πριν από το Πάσχα.
Τα Fastelavnsboller συνήθως φτιάχνονται από γλυκιά ζύμη με μαγιά, αρωματισμένη με κάρδαμο, γεμιστή με σαντιγί ή πάστα αμυγδάλου και συχνά με πασπαλισμένη άχνη και μερικές φορές με γλάσο ζάχαρης ή σοκολάτας.

Παρόμοια με τα semlor, τα fastelavnsboller έχουν την προέλευσή τους στις προ-σαρακοστιανές παραδόσεις, όπου καταναλώνονταν πλούσια φαγητά πριν από την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής.

Η λέξη fastelavn προέρχεται από το γερμανικό “fastelabend”, που σημαίνει το βράδυ πριν από τη νηστεία. Το Fastelavn συνδέθηκε ιστορικά με τη ρωμαιοκαθολική παράδοση της προετοιμασίας για τη Σαρακοστή μέσω του γλεντιού και του κεφιού!

Η Κυριακή της Αποκριάς είναι εδώ στη Δανία όπως κάθε καρναβάλι αλλού! Γεμάτο παρελάσεις, στολές, παιχνίδι, ζαβολιά. Τα παιδιά γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι απαιτώντας fastelavnsboller με ένα τραγούδι, απειλώντας αν δεν τους δώσεις τέτοια! Ορίστε, πατήστε και το λινκ να το ακούσετε αν θέλετε!

Fastelavn er mit navn

λέγεται το τραγούδι, δηλαδή Αποκριά είναι το όνομά μου,

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have,

Αποκριά είναι το όνομά μου, ψωμάκια θέλω

Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade!

Αν δε μου δώσετε ψωμάκια, θα κάνω φασαρία!

Boller op, boller ned, boller i min mave

Ψωμάκια στον αέρα, ψωμάκια στη γη, ψωμάκια στην κοιλιά μου,

Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade!

Αν δε μου δώσετε ψωμάκια, θα κάνω φασαρία!

Η Καθαρά Τρίτη, αν και ήταν στο χριστιανικό πλαίσιο μια γιορτή που ξεκίνησε την 40ήμερη νηστεία, ακόμα και όταν η νηστεία καταργήθηκε με τη Λουθηρανική Μεταρρύθμιση το 1536, συνέχισαν με τις παλιές φάρσες και τα γλέντια. Και οι Απόκριες ήταν μια γιορτή της μετάβασης από το χειμώνα στο καλοκαίρι! Από την ειδωλολατρική εποχή, υπήρχαν τελετουργίες όπου δύο άτομα ντύνονταν καλοκαίρι και χειμώνας αντίστοιχα και έπρεπε να πολεμήσουν μεταξύ τους. Η ιδέα ήταν ότι το καλοκαίρι έπρεπε να κερδίσει! Και να σας πω πως αν ο Φλεβάρης σάς φαίνεται ατελείωτος στην Ελλάδα, στη Σκανδιναβία έχουμε παραιτηθεί από το Νοεμβριο. Δεν είναι μόνο ιδέα να νικήσει το καλοκαίρι, είναι must!

Εκτός από τα fastelavnsboller, τα παιδιά συχνά συμμετέχουν στην παράδοση του slå katten af ​​tøndenδιώξτε τη γάτα από το βαρέλι, όπου χτυπούν με τη σειρά τους ένα βαρέλι γεμάτο με καραμέλες μέχρι να ανοίξει, όπως το Μεξικάνικο έθιμο της Piñata. Ο νικητής λέγεται ο βασιλιάς της γάτας!Hvorfor slår man katten af tønden til fastelavn?

Παλαιότερα, έβαζαν 2 γάτες δεμένες μέσα σε ένα βαρέλι, κυριολεκτικά ήταν κακοποίηση των ζώων τότε. Η γάτα θεωρήθηκε ότι ως σύντροφος της μάγισσας ήταν και σύμβολο του κακού!

Η μάχη για να βγάλει πρώτος τη γάτα από το βαρέλι ήταν άγρια ​​και αρκετά βίαιη. Τα παλιά χρόνια, όμως, διακυβεύονταν περισσότερα από μια αστραφτερή κορώνα από χαρτόνι από ένα κατάστημα παιχνιδιών, γιατί πάλευαν για να πάρουν φοροαπαλλαγή για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ενώ τόσο η Καθαρή Τρίτη όσο και οι Απόκριες, έχουν εκχριστιανιστεί στο πέρασμα των αιώνων, οι ρίζες τους στις προχριστιανικές, παγανιστικές παραδόσεις είναι εμφανείς στα σύμβολα, τα έθιμα και τα τελετουργικά που συνεχίζουν να τηρούνται έως σήμερα. Αυτές οι συνδέσεις υπογραμμίζουν τη διαρκή επιρροή των αρχαίων πεποιθήσεων και πρακτικών στις σύγχρονες πολιτιστικές χριστιανικές γιορτές. Ακόμα και οι θρησκείες προσαρμόζονται στις εποχές και παίρνουν στοιχεία από προηγούμενα χρόνια και έθιμα!

Τα ψωμάκια αυτά λοιπόν, αποτελούν σύμβολα αφθονίας και εορτασμού πριν από την έναρξη της Σαρακοστής και τα απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών κατά την προ της Σαρακοστής περίοδο. Στη Δανία δεν υπάρχει παιδί με αποκριάτικη στολή, χωρίς ένα στο χέρι!

Σε αυτή τη συνταγή τα αρώματά τους είναι όπως πρέπει να είναι, και τη δεύτερη μέρα είναι πιο ερωτεύσιμα ακόμα.

Μοσχοβολάνε!

Γεμίστε τα με Μαρμελάδες βουτυράτες, με Kinder Bueno, με Crème pâtissière κρέμα ή σοκολάτα, ή κρέμα raspberry, lemon curd, strawberry curd, Κέτο νουτέλα που μένει εκτός ψυγείου, Κέτο νουτέλα για το ψυγείο, και χωρίς γαλακτοκομικά, και βέβαια σαντιγί ή απλά φάτε τα σκέτα με βούτυρο!

Τόσo τα Semlor όσο και οι εορτασμοί της Αποκριάς μάς δείχνουν το πνεύμα της γιορτής, προσκαλώντας τους ανθρώπους να έρθουν κοντά, να απολαύσουν λιχουδιές και τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου και αν βρίσκονται.

Έτσι, είτε απολαμβάνεις Semlor στη Σουηδία, είτε συμμετέχεις στις παρελάσεις του Mardi Gras, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, μοιράζεσαι φαγητό, μουσική και γέλιο με αγαπημένα πρόσωπα, να γεφυρώνεις πολιτισμούς και να δημιουργείς αναμνήσεις.

Ελπίζω να σας αρέσουν τόσο, όσο μου άρεσε εμένα να διαβάζω την ιστορία τους και της Αποκριάς!

Print Recipe

Semlor, Σκανδιναβικά αποκριάτικα buns

Course Breakfast, Brunch, cake, Dessert
Cuisine Danish, Nordic, Swedish
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 59 minutes
Servings 5 buns
Mika Kitrina

Ingredients

 • 100 γρ κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας
 • 175 γρ νερό βρύσης
 • 25 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
 • 35 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1
 • 4 γρ αλάτι
 • 125 γρ ασπράδια αυγών
 • 30 γρ ψύλλιουμ
 • 1/2 στικ φυσική βανίλια
 • 2 γρ κάρδαμο τριμμένο
 • 70 γρ αλεύρι αμυγδάλου
 • 50 γρ αλεύρι από ίνες μπαμπού
 • 12 γρ baking powder

1 αυγό για άλειμμα πριν το ψήσιμο

50 γρ βούτυρο κλαριφιέ ή λάδι καρύδας, για άλειμμα των buns μετά το ψήσιμο

Instructions

 1. Προθέρμανση φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου, αέρα. Ανάψτε το φούρνο μόλις πλάσετε τα ψωμάκια, να ξεκουραστεί η ζύμη.

  5 ψωμάκια των 120 γρ περίπου ζύμης, 40 λεπτά ψήσιμο.

 2. Βάλτε την κρέμα γάλακτος ή καρύδας, το νερό, τη μαγιά, το γλυκαντικό, το αλάτι, το κάρδαμο, τη βανίλια σε ένα μπωλ και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η μαγιά και το γλυκαντικό.

 3. Προσθέστε το ασπράδι και χτυπήστε με ένα πιρούνι να ενσωματωθεί στα υγρά.

 4. Προσθέστε το ψύλλιουμ, το αλεύρι αμυγδάλου και το baking powder.

  Ανακατέψτε και αφήστε το στην άκρη 5 λεπτά να ρουφήξουν οι ίνες τα υγρά.

 5. Προσθέστε και το αλεύρι από ίνες μπαμπού.

 6. Χωρίστε τη ζύμη σε 5 ψωμάκια και αλείψτε τα με το αυγό.

 7. Ανάψτε το φούρνο και αφήστε τα να ξεκουραστούν μέχρι να ζεσταθεί.

 8. Λιώστε το κλαριφιέ ή το λάδι καρύδας.

 9. Ψήστε για 40 λεπτά και μόλις βγουν, βάλτε τα στη σχάρα του φούρνου να κρυώσουν.

 10. Αλείψτε τα με το κλαριφιέ ή το λάδι καρύδας και είναι έτοιμα!

 11. Τώρα... το πώς θα τα γεμίσετε, εσείς θα το διαλέξετε! Είτε κάντε τρύπα και γεμίστα τα ή κόψτε τα.

Recipe Video

Notes

Μάκρος για όλη τη συνταγή χωρίς την κρέμα γάλακτος και την κρέμα καρύδας: 1326 θερμίδες, πρωτεΐνη 34 γρ, λίπος 90 γρ, ίνες 88 γρ, νετ υδατάνθρακες 7 γρ.

Share this recipe: